Vitamíny rozpustné v tukoch
Vitamíny rozpustné v tukoch označujeme aj ako lipofilné vitamíny. Patria sem vitamín A, vitamín E, vitamín D a vitamín K. Pre svoju resorpciu potrebujú v tráviacom trakte neporušenú resorpciu tukov. V organizme sa vytvárajú ich zásoby a v prípade nadmerného prijímania môžu byť škodlivé.
Vitamín A – retinol
Významný antioxidant, podporuje zdravý zrak a rast organizmu. Dostatočný príjem vitamínu A podporuje imunitný systém organizmu. Je dôležitý pre správny vývoj kostí a zubov. Pomáha pri neutralizovaní toxických látok v tele. Retinol je nevyhnutný na funkciu epitelov, správnu funkciu očnej sietnice a počas tehotenstva a pri kojení. Je potrebný pre normálny rast a vývoj tela. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.
Nedostatok spôsobuje šeroslepotu, vysychanie rohovky a spojivky, zlý stav kože, zastavenie rastu.
Zdroje: Hlavnými zdrojmi vitamínu A sú napríklad mlieko, pečienka, vajíčka, syry, maslo, rybí tuk, v mrkve môžeme nájsť jeho provitamín beta – karotén.
DDD – 1 mg.
Vitamín D – kalciferol
Vitamín D plní v tele množstvo funkcií. Riadi napríklad metabolizmus vápnika a fosforu, podporuje vstrebávanie a ukladanie vápnika a fosforu v kostiach.
Nedostatok zapríčiňuje deformovanie a mäknutie kostí – spôsobuje krivicu.
Nadbytok sa prejavuje hnačkou, vracaním alebo odlupovaním kože.
Zdroje – zdrojmi vitamínu D sú napríklad rybí tuk, maslo, vajíčka, smotana, treščia pečeň, vzniká pri ožarovaní pokožky UV žiarením.
DDD - 0.025 mg.
Vitamín E – tokoferol
Významný antioxidant, ochraňuje bunkové membrány, podporuje činnosť pohlavných žliaz. Zabezpečuje normálny chod krvného obehu , normálnu funkciu nervového systému a zažívacieho systému. Pozitívne vplýva na obranyschopnosť organizmu. Dôležitý pri syntéze bielkovín.
Nedostatok = poruchy cievneho systému, svalová ochabnutosť. Nedostatok vitamínu E vedie aj k nanizmu – poruche rastu a jeho výsledkom je trpasličí vzrast. Príznaky nedostatku vitamínu E sa vyskytujú zriedkavo.
Zdroje – oleje, listová zelenina, obilie, orechy.
DDD – 12 – 20 mg.
Vitamín K – fylochinón
Vitamín K je významný pri procese zrážania krvi, a pri syntéze protrombínu v pečeni.
Nedostatok = poruchy zrážanlivosti krvi.Zdroje – listová zelenina, karfiol, mlieko, paradajky, pažítka, tvoria ho črevné baktérie.
DDD - 0.14 mg.