Vitamíny rozpustné vo vode

 

nachádzajú sa vo vodnom prostredí vo vnútri bunky. Ich funkcia vo vnútri bunky je nasledovná: slúžia ako prekurzory pre špecifické kofaktory.

 

Vitamín B - (tiamín)

Dôležitý pri metabolizme sacharidov, nevyhnutný pre správnu svalovú činnosť - vrátane srdcového svalu.

Vplýva na duševnú výkonnosť a pamäť.

Nedostatok = kŕče, únava, nervové poruchy, poruchy trávenia, ochorenie beri beri – je dôsledkom avitaminózy.

Zdroje – obilniny, droždie, bravčové mäso.

ODD – 1.2 mg.

 

Vitamín B2 – (riboflavín)

Podieľa sa na rozklade a správnom využití sacharidov, tukov a bielkovín a na produkcii energie v bunkách.

Súčasť flavoproteínov. Flavoproteíny sa zúčastňujú na oxido-redukčných dejoch.

Nedostatok = zápaly ústnych kútikov, perí, zápaly sliznice, kože, zastavený rast.

Zdroje – mlieko, vajíčka, pečeň atď.

ODD – 1.7 mg.

 

Vitamín B5 – kyselina pantoténová

Je súčasťou mnohých enzýmov, hrá významnú úlohu pri produkcii energie z cukrov a tukov.

V organizme pomáha pri využití iných vitamínov.

Zabezpečuje normálne funkcie nadobličiek a je nevyhnutná pre rast.

Tvorí základ koenzýmu A, podieľa sa na syntéze bielkovín, podieľa sa na oxidačných a redukčných dejoch v organizme.

Nedostatok = nervové poruchy, kŕče.

Zdroje – mäso, syr, vajíčka, pečeň.

DDD – 6 až 8 mg.

 

Vitamín B6 – pyridoxín

Je súčasťou enzýmov, ktoré sa zúčastňujú na metabolizme aminokyselín (transaminázy).

Dôležitý pre rozklad a využitie bielkovín, cukrov a tukov z potravy, na uvoľnenie zásob glukózy ako zdroja energie v pečeni a vo svaloch.

Je nevyhnutným faktorom pri tvorbe červených krviniek.

Nedostatok = zápal kože, sliznice, epileptické záchvaty, poruchy tvorby hemoglobínu.

Zdroje – vajíčka, obilniny, droždie, pečeň.

DDD – 1.5 – 2 mg.

 

Niacín – kyselina nikotínová a nikotínamid - VITAMÍN B3

Má významnú úlohu pri biologických oxidáciách, pri tvorbe energie z glukózy a pri tvorbe tukov. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov.

Súčasť NAD a NADP – sú to koenzýmy oxidoreduktáz – vplývajú na energetický metabolizmus. Nedostatok = kŕče, nervové poruchy.

Zdroje – ryby, mäso, droždie, strukoviny.

DDD – 10 mg.

 

Folacín (kyselina listová) - vitamín B10

Dôležitý pri syntéze nukleových kyselín, ktoré sú zdrojom genetickej informácie.

Spolu s ostatnými vitamínmi pôsobí pri tvorbe červených krviniek v kostnej dreni a je dôležitý pre vývoj a funkciu centrálneho nervového systému.

Vplýva na metabolizmus aminokyselín, zúčastňuje sa tvorby červených krviniek.

Nedostatok = chudokrvnosť, porucha tvorby bielkovín.

Zdroje – pečeň, vajíčka, listová zelenina.

DDD – 0.4 mg.

 

Vitamín B12 – kobalamín, kyanokobalamín

Je nevyhnutný pri tvorbe genetického materiálu, tvorbe červených krviniek a je potrebný na udržanie normálnej činnosti centrálnej nervovej sústavy.

Zlepšuje pamäť a zvyšuje duševný výkon.

Ovplyvňuje syntézu bielkovín a proces premeny mastných kyselín.

Zabezpečuje krvotvorbu.

Nedostatok = chudokrvnosť, degenerácie nervov miechy.

Zdroje: pečeň, tvoria ho črevné baktérie, mäso.

DDD – 3 – 31 mikrogramov.

 

Biotín

Podpora delenia buniek.

Nedostatok = kožné choroby, únava, nechutenstvo.

Zdroje - vajíčka, pečeň, zelenina, droždie, tvoria ho aj črevné baktérie.

DDD – 0.5 – 1 mg.

 

Vitamín C – kyselina askorbová

Aktivuje množstvo enzýmov a hrá dôležitú úlohu pri bunkovom dýchaní.

Dôležitý pre rast a normálnu funkciu kostí, zubov, väziva, chrupaviek a ciev.

Chráni organizmus pred nadmerným stresom.

Zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám a urýchľuje hojenie rán.

Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje fyzickú výkonnosť a urýchľuje celkovú regeneráciu organizmu.

Keďže telo si z neho nevytvára zásoby a nadbytok sa vylučuje močom, preto vitamín C musí byť v strave pravidelne dopĺňaný.

Významný pri vstrebávaní železa, tvorbe kolagénu, tvorbe protilátok, podporuje zrážanie krvi, antioxidant.

Nedostatok = zápaly ďasien, zvýšené krvácanie, znížená odolnosť voči infekciám.

Avitaminóza = skorbut.

Zdroje – zelenina, ovocie, citrusy, kapusta, zemiaky.

DDD – 60 – 200 mg.