Vitamíny rozpustné vo vode
nachádzajú sa vo vodnom prostredí vo vnútri bunky. Ich funkcia vo vnútri bunky je nasledovná: slúžia ako prekurzory pre špecifické kofaktory.
Vitamín B1 - (tiamín)
Dôležitý pri metabolizme sacharidov, nevyhnutný pre správnu svalovú činnosť - vrátane srdcového svalu.
Vplýva na duševnú výkonnosť a pamäť.
Nedostatok = kŕče, únava, nervové poruchy, poruchy trávenia, ochorenie beri beri – je dôsledkom avitaminózy.
Zdroje – obilniny, droždie, bravčové mäso.
ODD – 1.2 mg.
Vitamín B2 – (riboflavín)
Podieľa sa na rozklade a správnom využití sacharidov, tukov a bielkovín a na produkcii energie v bunkách.
Súčasť flavoproteínov. Flavoproteíny sa zúčastňujú na oxido-redukčných dejoch.
Nedostatok = zápaly ústnych kútikov, perí, zápaly sliznice, kože, zastavený rast.
Zdroje – mlieko, vajíčka, pečeň atď.
ODD – 1.7 mg.
Vitamín B5 – kyselina pantoténová
Je súčasťou mnohých enzýmov, hrá významnú úlohu pri produkcii energie z cukrov a tukov.
V organizme pomáha pri využití iných vitamínov.
Zabezpečuje normálne funkcie nadobličiek a je nevyhnutná pre rast.
Tvorí základ koenzýmu A, podieľa sa na syntéze bielkovín, podieľa sa na oxidačných a redukčných dejoch v organizme.
Nedostatok = nervové poruchy, kŕče.
Zdroje – mäso, syr, vajíčka, pečeň.
DDD – 6 až 8 mg.
Vitamín B6 – pyridoxín
Je súčasťou enzýmov, ktoré sa zúčastňujú na metabolizme aminokyselín (transaminázy).
Dôležitý pre rozklad a využitie bielkovín, cukrov a tukov z potravy, na uvoľnenie zásob glukózy ako zdroja energie v pečeni a vo svaloch.
Je nevyhnutným faktorom pri tvorbe červených krviniek.
Nedostatok = zápal kože, sliznice, epileptické záchvaty, poruchy tvorby hemoglobínu.
Zdroje – vajíčka, obilniny, droždie, pečeň.
DDD – 1.5 – 2 mg.
Niacín – kyselina nikotínová a nikotínamid - VITAMÍN B3
Má významnú úlohu pri biologických oxidáciách, pri tvorbe energie z glukózy a pri tvorbe tukov. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov.
Súčasť NAD a NADP – sú to koenzýmy oxidoreduktáz – vplývajú na energetický metabolizmus. Nedostatok = kŕče, nervové poruchy.
Zdroje – ryby, mäso, droždie, strukoviny.
DDD – 10 mg.
Folacín (kyselina listová) - vitamín B10
Dôležitý pri syntéze nukleových kyselín, ktoré sú zdrojom genetickej informácie.
Spolu s ostatnými vitamínmi pôsobí pri tvorbe červených krviniek v kostnej dreni a je dôležitý pre vývoj a funkciu centrálneho nervového systému.
Vplýva na metabolizmus aminokyselín, zúčastňuje sa tvorby červených krviniek.
Nedostatok = chudokrvnosť, porucha tvorby bielkovín.
Zdroje – pečeň, vajíčka, listová zelenina.
DDD – 0.4 mg.
Vitamín B12 – kobalamín, kyanokobalamín
Je nevyhnutný pri tvorbe genetického materiálu, tvorbe červených krviniek a je potrebný na udržanie normálnej činnosti centrálnej nervovej sústavy.
Zlepšuje pamäť a zvyšuje duševný výkon.
Ovplyvňuje syntézu bielkovín a proces premeny mastných kyselín.
Zabezpečuje krvotvorbu.
Nedostatok = chudokrvnosť, degenerácie nervov miechy.
Zdroje: pečeň, tvoria ho črevné baktérie, mäso.
DDD – 3 – 31 mikrogramov.
Biotín
Podpora delenia buniek.
Nedostatok = kožné choroby, únava, nechutenstvo.
Zdroje - vajíčka, pečeň, zelenina, droždie, tvoria ho aj črevné baktérie.
DDD – 0.5 – 1 mg.
Vitamín C – kyselina askorbová
Aktivuje množstvo enzýmov a hrá dôležitú úlohu pri bunkovom dýchaní.
Dôležitý pre rast a normálnu funkciu kostí, zubov, väziva, chrupaviek a ciev.
Chráni organizmus pred nadmerným stresom.
Zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám a urýchľuje hojenie rán.
Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje fyzickú výkonnosť a urýchľuje celkovú regeneráciu organizmu.
Keďže telo si z neho nevytvára zásoby a nadbytok sa vylučuje močom, preto vitamín C musí byť v strave pravidelne dopĺňaný.
Významný pri vstrebávaní železa, tvorbe kolagénu, tvorbe protilátok, podporuje zrážanie krvi, antioxidant.
Nedostatok = zápaly ďasien, zvýšené krvácanie, znížená odolnosť voči infekciám.
Avitaminóza = skorbut.
Zdroje – zelenina, ovocie, citrusy, kapusta, zemiaky.
DDD – 60 – 200 mg.